Schimbul de sezon

De: calcatoria .ro In: Sfaturi practice La: Comentariu: 0 Accesari: 5682
 

Schimbul de sezon


Cand un sezon il inlocuieste pe celalalt este perioada in care se fac anumite operatiuni specifice. Astfel:
●Se vor curata sertarele si dulapurile, dupa care se lasa pentru putin timp deschise. 

●Se spala si se calca atent toate lucrurile de imbracat ce ies din sezon. Pentru pastrarea tricourilor, maiourilor si t-shirt-urilor de preferat sunt sacii din tesatura fata de cele din plastic.    
●Un optim mode de reciclare sunt vechile fete de perna ce vor fi transformate in saci de tinut hainele din sezonul trecut.
●Se vor atarna pardesiile si jachetele, cu nasturi sau fermorul inchis, precum si pantalonii, pe umerasele specifice.
●Camasile de femei se atarna si ele, cele de barbati pot fi pliate.
● Spalarea lucrurilor din lana: o buna regula de luat in considerare este spalarea fiecarei piese din lana, chiar daca a fost purtata o singura data. Odata spalata si perfect uscata este preferabil sa fie repusa intr-un sac de panza.

Legat de piesele din lana, este important sa se spele in asa fel incat sa nu se indeseasca si sa nu-si subtieze firul. Se spala mereu in apa aproape rece, utilizand detergenti specifici pentru lana: eficace si delicati in acelasi timp, daruind moliciune si prospetime. Se lasa piesa respectiva inmuiata nu mai mult de trei ore, fara a o stoarce. Se clateste din abundenta, in apa respectiva adaugandu-se o lingurita de otet de mere. Este un mic truc pentru mentinerea compacta a fibrei.
●Alte piese de imbracaminte, cum sunt paltoanele din stofa de lana sau jachetele umplute cu puf, cuverturile, pernele ornamentale, covoarele nu sunt usor de spalat si nu le putem duce prea des la spalatorii, deoarece se strica. 

Cand o piesa de imbracaminte sau de decor nu este lavabila, iata ce trebuie facut: 
- se perie atent si se intinde afara, la aer. Daca se poate, intr-o zi mai calda, insorita. Daca ploua, nu este nici o problema, deoarece umiditatea si vaporii de apa fac bine tesaturilor: penetreaza si curata fibrele, cu conditia sa nu le ude.
- in ceea ce priveste covoarele, se trece cu aspiratorul pe suprafata lor si apoi, o atingere magica: o bucata de material din microfibra imbibat intr-o solutie de putina  amoniac si apa calduta, aproape rece. Se stoarce bine si se trece viguros de-a lungul fibrei si „in raspar”. Rezultatul favorabil se va obesrva imediat: curatirea in profunzime, iar culorile vor deveni mai vii. in loc de amoniac (al carui miros nu este de loc placut) ar fi mai indicat bicarbonatul. Se dizolva cateva linguri intr-o caldare cu apa calduta si se freaca pe suprafata covorului. Cand acesta s-a uscat se va trece din nou aspiratorul pe deasupra pentru a elimina eventualele reziduuri de bicarbonat.

 

Pastrarea hainelor in dulapuri

Se obisnuieste ca piesele de imbracaminte, dupa folosinta, sa se introduca imediat in dulap.

Se recomanda ca inainte de aceasta masura de pastre a ordinea in casa se impune mentinerea hainei pentru cateva ore la aer.

Hainele se tin atarnate pe umerase, cu nasturii si feromoarele inchise. Este o masura ce va ajuta la pastrarea indelungata a formei initiale. Nu se vor utiliza umerase din fier sau prea subtiri: se aleg umerase robuste, daca se poate din lemn, cu tija suficient de lunga.

Este contraindicat sa se presare camfor sau naftalina in dulapuri, mai ales in contact direct cu tesaturile, deoarece le ataca.
Vestele, tricourilor mai deosebite, unele pulovere, esarfele, centurile, gentile, palariile si toate accesoriilor si pieselor singulare de imbracaminte care nu se folosesc zilnic, se vor aseza pe rafturile cele mai inalte ale dulapurilor sau in sertare sau in casete, pentru a le feri de praf. Se va evita pastrarea lor in cutii tinute pe sub paturi sau in cele mai joas sertare.

 

Un  sfat in plus? Saculetele de lavanda parfumata, dar si frunzele de roinita, peste care se presara cuisoare si scortisoara, confectionate in casa, au darul de a da mai multa valoare si de a mari durabilitatea in timp a lucrurilor la care tinem mai mult.

Comentarii

Lasa un comentariu