Alegerea si intretinerea lenjeriei de pat

De: calcatoria .ro In: Sfaturi practice La: Comentariu: 0 Accesari: 7165

ALEGEREA SI INTRETINEREA LENJERIEI DE PAT

ALEGEREA SI INTRETINEREA LENJERIEI DE PAT

Pentru ca fiecare din noi petrecem, in medie, 7 ore pe noapte in pat, el trebuie sa fie cat mai curat cu putinta. Sfatul este important mai ales pentru persoanele care sufera de astm sau de alergii, pentru ca acarienii care le provoaca “locuiesc” mai ales in saltele....

De materiale depinde nivelul de confort, durabilitatea asternuturilor, dar si pretul. Functionalitatea unei lenjerii de pat sta in senzatia de confort pe care o ofera. Astfel, lenjeria de pat trebuie sa aiba o atingere placuta, fie calduroasa pe timp de iarna, racoaroasa vara, sa absoarba umezeala, sa lase corpul sa respire, sa fie cat mai rezistenta in timp la spalari repetate...

Asadar ne gandim la functionalitati pentru a alege sau recomanda materialul din care este facuta lenjerie de pat.

Inul - racoros, moale si fin, foarte absorbant, luxos

lenjerie in

Inul este o fibra textila foarte pretuita pentru calitatile sale – lenjeriile de pat din in mentin racoarea si prospetimea pe vreme foarte calda – este folosit in tesaturi pentru asternuturi si haine inca din antichitate.

Nu este insa ieftin, procesul de fabricare este costisitor si nu se produce in cantitati mari.

Inul este un foarte bun conductor termic - astfel vara este racoritor preluand caldura corpului si dispand-o in aer ca un radiator, iar iarna se adapteaza imediat la caldura corpului si nu pare rece cand ne asezam seara in pat, se incalzeste imediat, spre deosebire de asternutul de bumbac ce ne pastreaza cateva minute zgribuliti.

Inul este foarte rezistent si durabil - Asternuturile vor fi o investitie pe termen lung pentru ca Inul e foarte rezistent la frecare, nu se deterioreza, rezistent la utilizare timp indelungat. Chiar si umed e foarte rezistent, fiind printre putinele textile cu rezistenta mare atat uscat cat si umed.

·         Bambusul - atingere fina, moale, antialergic si antibacterian, foarte absorbant

lenjerie pat bambus

Este matasos la atingere si moale ca si cashmirul. Chiar pentru designeri, bambusul este comod de transpus in colectii, pe langa caracteristicile de confort, se poate colora in nuante pale dar si aprinse, se aseaza frumos si atinge pielea foarte delicat. Fibrele de bambus sunt moi, pufoase, rotunde in sectiune, astfel ca tesaturile din acest material se pot purta chiar direct pe piele, fara a genera iritatii. Chiar si persoanele cu piele sensibila, cu alergii, adora bambusul pentru ca nu esteprotejat de daunatori cu chimicale in perioada de crestere.

Fibrele textile din Bambus au proprietatile antibacteriale naturale si le pastreaza chiar si dupa multe spalari. Astfel anihileaza rapid bacteriile ce se cuibaresc in alte textile si cauzeaza mirosuri neplacute. Curata si bacteriile ce traiesc pe pielea omului tot din cauza acestor proprietati. Astfel cine se inveleste cu asternuturi din bambus se va bucura de prospetime aproape tot timpul.

Lenjeriile de pat din bambusul au si proprieteti termice foarte bune, izoleaza si pastreaza racoarea celui ce-l foloseste vara, iar iarna pastreaza caldura corpului si-l incalzeste.

O tesatura de bambus absorabe foarte bine si umezeaza corpului, transpiratia, lasand-o apoi sa se evapore, pastrand senzatia de confort si prospetime – iata o alta caracteristica foarte placuta a fibrelor de bambus. Bambusul poate absorbi de 3 ori greutatea sa in apa, cu 60% mai mult decat bumbacul.

Nu in ultimul rand, pentru cei ce iubesc si doresc sa protejeze natura, utilizarea bambusului inseamna economie de apa, pentru ca nu are nevoie de irigatii, inseamna pamant mai mult lasat naturii, fara defrisari, deorece padurile de bambus se regenereaza rapid, creste de trei ori mai repede ca orice alt copac.

·         Bumbacul - comod si confortabil, foarte rezistent, la un pret rezonabil

lenjerie bumbac

Bumbacul este o fibra textila unica, fundamental diferita de alte fibre naturale prin proprietati cum sunt finetea, lungimea, rasuciturile naturale ale fibrei etc

Tesaturile din bumbac 100% sunt mai netede, moi, mult mai purtabile, lasand corpul sa respire. De aceea, indiferent de anotimp, lenjeria de pat din 100% bumbac nu se lipeste niciodata de corp, nu creeaza disconfort fizic sau psihic, ci aluneca natural de-a lungul trupului.

Are proprietati termice bune - In mediu cald, tesatura de bumbac este racoroasa si supla, iar pe vreme rece devine calduroasa.

Este comod si confortabil, la un pret rezonabil. Bumbacul pur se comporta bine la spalat, e placut la atingere si un bun absorbant.

Bumbacul este comod de curatat si intretinut. Lenjeria de bumbac elimina cu usurinta particulele de murdarie, curatindu-se foarte bine. Mai mult, materialele din 100% bumbac sau în amestec sunt confortabile, durabile si usor de întretinut la purtare.

Sfaturi pentru Intretinerea Lenjeriei de pat

1.      Majoritatea lenjeriilor de pat pot sa fie spalate la 40 de grade Celsius in masina de spalat. Desigur, cand este vorba despre spalarea lenjeriilor, trebuie sa tineti cont si de informatiile prezentate pe ambalaj sau eticheta.

2.      Lenjeriile de pat nu trebuie spalate in combinatie cu alte haine, mai ales cu cele care trebuie curatate in alte conditii.

3.      Pentru ca lenjeria de pat sa fie cu adevarat curata, aceasta trebuie dezinfectata. In loc de clor, optati pentru otetul alb si nu va trebui sa faceti griji din cauza mirosului neplacut, deoarece de-a lungul uscarii o sa dispara.

4.      Doriti sa aveti lenjeriile de pat albe ca noi? Uitati de inalbitor, deoarece aceasta deterioreaza firele si scade durabilitatea lenjeriilor. Stoarceti in apa calda de spalare sucul de la 2 lamai, in care trebuie sa lasati lenjeriile la inmuiat pentru o jumatate de ora. Dupa acest tratament, puteti pune lenjeriile de pat in masina de spalat si rezultatul este garantat.

5.      Puteti sa uscati lenjeriile de pat in masina de uscat, dar si la soare, desigur pe cele albe, din materiale nepretentioase. Lenjeriile de pat colorate si din materiale fine, trebuie ferite de razele directe ale soarelui, deoarece se vor decolora si cu timpul se pot deteriora.

6.      Pentru a steriliza si a oferi un aspect mai proaspat pentru lenjeriile de pat, acestea trebuie calcate. Desigur, pe cele la care este permisa calcarea din punct de vedere al materialului. De exemplu, lenjeriile confectionate din materiale creponate nu necesita calcare.

7.      Pentru ca lenjeriile de pat sa reziste mai mult, acestea trebuie depozitate corespunzator in locuri uscate.

 

 

 

Comentarii

Lasa un comentariu