Istoria fierului de calcat

De: calcatoria .ro In: Sfaturi practice La: Comentariu: 0 Accesari: 6773

Istoria fierului de calcat

 Fierul de calcat. Evolutie.

Istoria fierului de calcat poate fi urmărita inca din anii 400 î.Hr. Grecii au fost considerati a fi primii care au folosit un fier de călcat cu role pentru a crea pliuri pe robe. Chiar si romanii au folosit un manglu de mână, care este destul de similar cu fierul de calcat din zilele moderne, si anume pentru a bate hainele. Prin bătaie şi lovire, incretiturile erau eliminate de pe haine. Apoi, s-a folosit lemnul care părea destul de similar cu un teasc. Romanii foloseau multe instrumente care erau utilizate pentru presarea tesaturii,pentru a scapa de incretituri.

Zona: Norvegia si Suedia

unele calcat vechi

Zone:-Transilvania-Bosnia- Austria

În primul secol î.Hr. chinezii au folosit o tava de metal umpluta cu cărbuni pentru a presa hainele.

unelte calcat in china i.hr

Ulterior, secolul 17 a fost recunoscut ca era hainelor calcate. Atunci au aparut fierul de calcat masiv.Acesta era cunoscut si sub numele de fier de călcat plat, pentru ca avea, o placa de metal cu grosime considerabila si un mâner. Puţin mai târziu acest model a fost perfecţionat  într-o cutie de metal care putea deţine carbuni incinsi.

Cele mai vechi modele de fier de calcat ce se incalzeau direct pe jar.

Istoria fiarelor de calcat este strâns legată de istoria modei, şi dispozitivele de călcat au fost produse de-a lungul timpului ca răspuns la necesitatea de a calca haine specific stilului care era la moda la momentul dat in întreaga lume. Progresele în tehnologia de fabricaţie au dus la o evoluţie interesantă şi variată în dezvoltarea de diferite stiluri de fiare de călcat şi in felul de a se incalzi. Cel mai vechi mod de a incalzi fierul de calcat a fost cu cărbune, apoi gaz, şi încele din urmă curentul electric.

Fier de calcat cu gaz

O altă categorie de fiare vechi de preset sunt fiarele de călcat cu combustibil –cele care au fost încălzite de benzină, kerosen, alcool, gaze naturale, carbură de-acetilenă etc.

Acest fier de calcat functiona cu ardere de alcool, care este recunoscut dupa stilul şi forma rezervorului de combustibil. Alţii foloseau ulei de balena ca sursă de combustibil. Acest tip de fier se incazea cu ajutorul unui fitil care ardea in fierul de calcat.

Cu toate acestea, abia în secolul al XIX-lea si inceputul secolului XX  apar multe inovaţii in privinta fierului de calcat. Cu inventarea fontelor în secolul al nouăsprezecelea cele mai multe probleme in privinta fierului de calcat s-au rezolvat.

fier de calcat cu gaz

Fierul de calcat cu caneluri

Fierul de călcat cu caneluri este unul dintre cel mai interesant si cel mai vechi tip de fier de preset inventa tvreodată, a fost proiectat pentru fixarea, incretirea şi presarea in pliuri mici tesatura scrobita. Aceste fiare de calcat au fost utilizate pentru gulere,manşete, etc.Aceste instrumente de epocă au fost o invenţie care a văzut Gloria în America din 1860, pana la inceputul anilor 1880. Unele fiare de călcat electrice cu caneluri foarte rare şi neobişnuite au fost făcute chiar în anii 1920 pentru filme si industria modei.

 fier de calcat cu caneluri

Primul fier de călcat electric se crede că a fost inventat de Henry W. Seely în anul 1882 care a fost cunoscut anterior ca fier plat electric .Acesta era încălzit de un fir detaşabil. Fierului ii lua mai mult să se încălzească şi se racea mult mai repede întimp ce era folosit. Până în anul 1892, marci ca Crompton &Co şi General Electrics au inventat fierul de calcat electric rezistent

fier de calcat electric

Mulţi inventatori, cum ar fi Richardson şi Meyers Earl Joseph, au contribuit la îmbunătăţirea fierului electric.Încele din urmăînanul 1926, aparefierul de calcat electric. Prima companie care introduce un fier de călcat cu abur este CompaniaEldec. Fierul de călcat cu abur realiza mai uşor aplatizarea si finisarea ţesăturii încreţite.Deşi, fierul de calcat cu aburi a aparut destul de devreme,el a devenit popular incepand anii 1940.

Comentarii

Lasa un comentariu